LIGNANO 2010

17.03.2010 19:07

Tak máme za sebou asi nejnáročnější letošní akci, snad jsou všichni v pořádku, našli všechny ztracené věci, dospali, co zameškali a zůstanou jim jen ty nejlepší vzpomínky. Lignano 2010, jaké bylo?

Osmdesátičlenná česká výprava vyjížděla plna optimismu a očekávání, plná sil a odhodlání. Děti natěšené, fanoušci a maminky nervozní, jakpak to jen těm jejich broučkům dopadne. V pátek po příjezdu se ještě relaxovalo na výletní lodi, počasí přálo, kapitán byl příznivcem tance (více času držel v ruce naše tanečnice než kormidlo... :-) a pak ještě tříkilometrová procházka z přístavu do hotelu..a večerní pobíhání po pláži. Cílem bylo UTAHAT neutahatelné! Starší sice remcali, chtěli nejlépe již od poledních hodin vyvalovat svoje taneční lenivé nožičky na hotelu a vymýšlet blbosti, ale rozkaz je rozkaz a podevčerní pláž s písečnými i sněhovými dunami je nakonec snad dostala všechny. A... hlavně ZADAŘILO SE! A první noc všichni spali jako miminečka... Sobota a neděle pak byly hlavně v rytmu tance.

 

V sobotu dopoledne za bouřlivého potlesku českých fanoušků nastupoval na plac Jirka s Eliškou. Soutěžili v kategorii show dance nad 15 let a jejich soutěžní skladba měla název: "Mr. and Mrs. Smith". Naše první želízko v ohni oslovilo porotu i diváky a Jirka Vácha a Eliška Semrádová skončili v evropské konkurenci  na 3. místě.

 

Odpoledne se všichni připravovali na Pomádu. Pomáda nebyla stavěna s ambicí vyhrát, ale hlavně proto, aby si zatančili všichni a trochu se rozjeli. I kritérium výběru bylo tedy trošičku benevolentnější, chtěli jsme, aby tancovala celá výprava (nejlépe i maminky a řidiči), takže jisté technické nedostatky byly očekávány. Co jsme ale nečekali, byl obrovský příval energie, kterou do tance tanečníci vložili a super náboj a výraz, kterým Pomádu doplnili kluci! Mimořádné výkony jsme viděli hlavně u Kuby Říhy, Ondry Gregora, Kuby Novotného, Ondry Litery a Jirky Crkala. (Dívali jsme se z pravoboku, pokud nám nějaký excelentní výkon utekl, určitě ho udržte, příště nezůstane nepochválen... :-)) Některé holky po Pomádě skoro kolabovaly, jak do těch pěti minut daly maximum a diváci buráceli a buráceli a Češi u obrazovek tleskali a mamky i slzeli nad tím, jak jsou a) jejich dcery krásné a sexy a B) jejich kluci krásní a mužní :-)) Porota ohodnotila Pomádu v mládežnické kategorii FANTASY (což by měly být párové tance) na 6. místo. Doufám, že zklamání tanenčíků nebylo zbytečně velké, divácky kategorii vyhráli, živelností a tanečním nábojem a radostí z pohybu také - technicky se ale opravdu naše páry tancující třeba pouhých pár měsíců s precizností a drilem ruské baletní školy nemůžeme rovnat... (Podívejte se na stránky oné školy, která v Lignanu válcovala všechny kategorie - dril od 3 let, výběrové konkurzy z 1000 dětí, desítky hodin týdně na sále a internátní škola) To raději živelnou Pomádu a 6. místo! :-))

 

Večer... zase všichni spali. Malá skupinka nejstarších tanenčíků, mamek a řidičů odjela ještě na noční show, ale v jednu to zabalili... taneční soutěže  v hale však pokračovaly do rána...

 

Naši "českou" neděli zahajovala show Lukáše Břízy a Žanety Zborníkové - junior duo show dance "Sweet dream". I Lukáš se Žanetou si získali publikum a v hodnocení poroty se objevilo mnoho bodů jak za synchronizaci, tak za tanečnost. Celkové 3. místo je bylo podpořeno dalšími slzami jak v Itálii, tak u českých monitorů... Lukáš se Žanetou mají plaketu ze show dance z Itálie už z Loňska, takže se můžou v páru hezky podělit. :-)

 

Odpoledne náš čekal opravdový taneční, převlékací a česací maraton. :-) Nejdříve před velkou kameru připoutanou na rameni jeřábu přiběhly crossácké děti. Formace s názvem BOYS AND GIRL byla dodělávaná těsně před odjezdem, je ještě syrová, řady se dají spíše tušit a tanečníci jsou ještě nejistí. Ale v Itálii ze sebe vytlačili maximum. Kluci stáli jako svíčky, ruce neustále v akci, holky přidaly svůj pověstný temperament a výraz a náročná diagonála se jim podařila ještě lépe než juniorům. Neměli jsme než slova chváli. Spousta práce je ještě před námi, ale dětské formaci by se mohlo dařit. Dětská kategorie, ve které jsme soutěžili, byla asi úplně nejnabitější. Největší počet soupeřů a nejsilnější konkurence. Konečné 5. místo děti možná trošku zklamaĺo, ale bodové ohodnocení bylo pozitivní. Děti byly asi o dva body za bednou... Chválu si zaslouží i juniorky, které dětem vyrobily výrazné účesy a růžové "číro" na hlavě! :-)

 

Ani chvilka oddechu, po dětech nastupovaly ANGELES! Moderna holek unylou kategorii juniorských modern rozsvítila, ale porota byla neoblomná. Ruská baletní škola a její technika překryla živelnost našich českých holek. Divácky opět největší aplaus, celkově 5. místo...

 

Poslední šancí na bednu byla juniorská formace s názvem PINK SHOT. Holky byly nabroušené jako žiletky, nedočkavě se těšily na parket, kluci jim vydatně pomáhali, zkouška byla bezvadná (jen ty řady, řady, řady). V poslední chvíli se rozhodlo, že jako osmý pár odtančí pouze Klárka sama - a ta pak předvedla životní výkon, holky na parketu nechaly duši a po odtančení měly pocit vítězství. Určitě samy nad sebou, že to zvládly, že je jejich formace skvělá a že to nemůže nedopadnout dobře. I kluci se vyšponovali a byli plnohodnotnými partnery - a my jsme opět chválili a chválili. Víme o chybách, formace se staví na dva roky, takže i juniorská je ještě v plenkách, ale děcka dala do těch posledních 5 minut celou svoji taneční duši. Diváci buráceli a to nejen ti čeští, ale i tanečníci ze soupeřících týmů, porota tleskala a usmívala se... A pak napsala výsledky - a junioři byli opět pátí. Pátí v takové konkurenci a na mezinárodním festivalu je skvělé, ale být pátí mezi samými balety bylo pro naše latináře trochu rozpačité...

 

My jsme obrovsky spokojení se všemi výkony našich tanečníků. Po necelém půlroce příprav jsou všechny formace na svém aktuálním maximu. (Do Lípy budeme samozřejmě zase dál a do podzimu ještě dál...) Jsme spokojeni i s výsledky a hodnocením - ať 3. nebo 5. místa na mezinárodním festivalu s takovým počtem přihlášených zemí a tanečníků - jsou obrovský úspěch. Přesto jsme letos trochu rozpačití. Festival od loňska udělal krok trochu jiným směrem a snaha organizátorů o rozšíření párové FANTASY kategorie přišla vniveč. Srovnávat latinu a balet nelze. Raději bychom byli 14, kdyby děti viděly, že před nimi parket ovládlo 13. skvělých, živelných a precizních formací standardu a latiny. Pak i my i děti budeme mít srovnání a budeme se moc radovat a nebo smutnit. Takhle jsme jenom rozpačití. Takže Itálie a Lignano bylo krásné, ale příští rok budeme hledat jiný evropský festival. Soutěž klidně těžší a náročnější, ale pouze ve formacích LA a ST. Tak nám držte palce a dál podporujte svoje děti! :-)

Diskusní téma: LIGNANO 2010

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek